
هفتم فروردین ماه 1396
پاسخ به ابهامات مربوط به ایمپلنت دندانی
در بعضی از آگهیهای تبلیغاتی از درمان ایمپلنت دندان به عنوان یک درمان مادامالعمر نام میبرند؛ آیا این ادعا صحیح است؟ اصولا طول عمر ایمپلنت دندانی چقدر است؟
پاسخ از دکتر یلدا صادقی: پشت این سوال در ذهن بیمار سوال دیگری میچرخد: من گرانترین وطولانیترین روش جایگزینی دندان را انتخاب کردهام. ایا در عوض تا اخر عمر راحت خواهم بود؟
اگر منظور از راحت بودن مسواک نزدن، عدم مراجعه دورهای به دندانپزشک و عدم نیاز به درمانهای کوچک (نظیر جرمگیری یا تعویض قطعات واشر مانند مصرفی) در سالهای اینده باشد؛ خیر. ایمپلنتها قطعاتی فلزی هستند و بر خلاف دندانها در معرض پوسیده شدن نیستند. اما این به معنای رویین تن بودن آنها نیست. عدم رعایت بهداشت و تجمع میکروب در اطراف ایمپلنت سبب تحلیل استخوان و از دست رفتن ایمپلنت خواهد شد. در شرایط ایدهال میزان تحلیل استخوان سالانه اطراف ایمپلنتها در حد دهم میلیمتر است. ایمپلنت استاندارد ده تا دوازده میلیمتر طول دارد شاید با یک محاسبه ساده به عدد صد سال برای از بین رفتن استخوان نگه دارنده ایمپلنت برسیم. اما شرایط بهداشتی ایدهآل به همان اندازه عمر صد ساله بشر خوشبینانه است. واقعبینانهترین جملهای که راجع به طول عمر ایمپلنت میتوان گفت این است:
درصورت رعایت ضوابط علمی درتمام این مراحل:
الف) طرح درمان تعداد کافی ایمپلنت، عدم فرار از بازسازی و تقویت استخوان در صورت نیاز، سپری شدن زمانهای لازم پس از بازسازی استخوان و کاشت ایمپلنت
ب) انجام جراحی
ج) ساخت پروتز
د) مراقبت و نگهداری پس از تحویل پروتز
ایمپلنتها بدون شک ماندگارترین و کم اسیبترین روش جایگزینی دندان میباشند.
بعد از ایمپلنت چه باید کرد؟
عمل جراحی ای که برای شما انجام شده است ، به منظور تکمیل دندانها ویا ثبات بیشتر پروتز شما می باشد. این اطلاعات به منظور پا سخگوئی به سئوالات شما درباره چگونگی مراقبتهای پس از عمل جراحی ، فراهم آمده است .
لطفا" به دقت این دستورات را مطالعه کرده آنها را به کار ببرید. بیماران ما ، رعایت این نکات را مفید گزارش کرده اند. پس از رفع بی حسی ، ممکن است قدری احساس ناراحتی و درد کنید . جهت رفع آن ، از مسکن تجویز شده استفاده نمائید .
حداقل تا سه ساعت پس از جراحی از خوردن، آشامیدن، فعالیت دهانی نظیر تف کردن، مک زدن و شستشوی دهان خودداری کنید.
حداقل در شب اول از کشیدن سیگار خودداری کنید و تا روز برداشت بخیه استعمال آن را به حداقل ممکن برسانید. زیرا حرارت حاصل از سیگار ، همچنین مواد حاصل از احتراق آن ترمیم رامختل می کند. در صورتی که سیگاری هستید، از این فرصت برای ترک دائمی آن استفاده کنید!
به منظور جلوگیری از تجمع میکروبها و بوی بد ، با دهان شویه تجویز شده دهان خود را شستشو دهید.
می توانید با قید احتیاط به فعالیتهای روزمره خود ادامه دهید. به مدت دو روز پس از جراحی از انجام فعالیتهای سنگین نظیر شنا و تنیس خودداری کنید.
سایر قسمتهای دهان به غیر از ناحیه جراحی شده را طبق روشهائی که یاد گرفته اید، به دقت مسواک کنید. بعد از جراحی تا چند روز خونریزی از لثه ها بیشتر خواهد شد که به دلیل مراحل اولیه ترمیم بوده و کاملا" طبیعی است و بعد از ترمیم ناحیه، بکلی قطع خواهد شد.
در صورت اطمینان از وجود خونریزی ( مشاهده لخته) ، قطعه ای گاز یا پنبه استریل را مرطوب کرده و در ناحیه قرار داده و به مدت 300 دقیقه با فشار ملایم ولی ممتد، نگه دارید تا خونریزی قطع شود . لطفا آن را در این مدت بر ندارید و یا کیسه ای را از یخ پر نموده و پس از پیچاندن در پارچه ای ، آن را بطور متناوب و با فواصل 10 دقیقه ای از روی گونه بر روی موضع جراحی بگذارید . در صورت ادامه خونریزی بعد از این مدت ، به مرکز درمانی مراجعه کنید . در صورت عدم دسترسی به مراکز درمانی ، می توان به جای گاز یا پنبه مرطوب از یک عدد چای کیسه ای مرطوب شده با آب ولرم ، در ناحیه استفاده کرد .
ممکن است تورم در ناحيه جراحي نيز ایجاد گردد كه تا روزسوم پس از جراحي به حداثر مقدار خود میرسد. جهت جلوگيري از ايجاد تورم و نيز كنترل آن تا 366 ساعت پس از جراحي باز هم كيسه يخ وسيله مناسبي است. در صورت ادامه تورم پس از اين مدت ،برعکس، گرماي مرطوب به کاهش تورم كمك خواهد نمود. اگر تورم دردناک بوده و یا احساس کنید که مرتبا" بدتر می شود ، با مطب تماس بگیرید.
دارو یا داروهای تجویز شده را مطابق دستور مصرف کنید.
در صورتیکه از پروتز متحرک استفاده می کنید حداقل برای 100 روز از آن نباید استفاده گردد. پس از آن همکار پروتزیست ما آن را برای شما طوری اصلاح می نماید که بر روی ایمپلنتهای شما، فشاری وارد نگردد. در طی دوره چند ماهه ترمیم نیز باید تا حد امکان مدت زمان کمتری از آنها استفاده گردیده و در ساعات غیر ضروری، حتما" از دهان خارج گردند.
بخیه ها 10 روز بعد از دهان خارج خواهند گردید. پس از خارج کردن بخیه ها ، وضعیت ترمیم ایمپلنتهای شما به صورت ماهانه کنترل خواهند گردید. پس از طی دوره 6--3 ماهه مرحله دوم جراحی به منظور باز نمودن رویه ایمپلنتها ، انجام خواهد شد که پس از گذشت 2-11 هفته آماده انجام مراحل پروتزی توسط همکار پروتزیست می باشد.
ایمپلنت دندانی چیست؟
ایمپلنت بهترین جایگزین برای دندانهای از دست رفته شما می باشد، ایمپلنت دندانی از دو جزء اصلی ساخته شده است .
1- فیکسچر
2- ابا تمنت به جای دندانی که از دست داده اید
باید ها ونباید های ایمپلنت دندانی
در گذشته از این فلز در پای افرادی که استخوان های آنان آسیب دیده بود استفاده می کردند، اما در سال ۱۹۵۲میلادی، دانشمندی به نام «اینگــوار برنمارک »ایده کاربرد آن را در استخوان فک ارایه کرد. وی که در حال انجام تحقیقاتی در باره فناوری ترمیم استخوان ها بعد از شکستگی بود به این نتیجه رسید که می تواند محصول جدید را به نام ایمپلنت وارد بازار کند. بدین ترتیب در سال۱۹۶۵ نخستین ایمپلنت های دندانی ساخته شد.
ایمپلنت شامل پین هایی از جنس فلز تیتانیوم است، در واقع دندان ها از دو قسمت تشکیل شده اند. یک بخش که در برگیرنده ریشه بوده و دیگری تاج که روی آن قرار می گیرد. تیتانیوم در واقع فلزی خنثی است، بنابراین زمانی که وارد بدن می شود بدن با آن سازگاری پیدا کرده و آن را به عنوان یک غیرخودی شناسایی نمی کند.
- محدودیت سنی ندارد:
ایمپلنت در واقع محدودیت سنی ندارد یعنی هر فردی که بتواند بهداشت دهان خود را رعایت کند و به سن رشد هم رسیده باشد، می تواند به جای دندانی که از دست داده است، از آن استفاده کند. به عبارتی اگر کودکی بعد از رویش دندان های دایمی خود در اثر حادثه ای دندانش را از دست داد، پس از اینکه به 16 سالگی رسید، می تواند برای جایگزینی دندان خود به پزشک متخصص در این حوزه مراجعه کند. از سوی دیگر همانطور که گفته شد، افراد در هر سنی می توانند اقدام به این کار کنند.
مراقب باشید
در برخی موارد فرد نمی تواند از ایمپلنت استفاده کند، به عبارتی زمانی که فرد مبتلا به عفونت دندان یا فک است، کاشت این دندان نه تنها مشکلش را برطرف نمی کند، بلکه ممکن است دردسرهای جدید نیز برای وی به همراه داشته باشد.بنابراین باید فرد در مرحله نخست برای رفع عفونت و درمان آن به پرشک مراجعه و پس از رفع این مشکل اقدام به کاشت دندان کند، اما اگر به هردلیلی، با اصرار نابجای بیمار یا تشخیص اشتباه پزشک در این شرایط برای بیمار دندان کاشته شود، عفونت موجب خواهد شد ایمپلنت پس زده شود و همه زحمات پزشک و هزینه هایی که بیمار برای داشتن دندان جدید تقبل کرده است، به هدر برود.
آیا می دانید که با ایمپلنت دیگر نباید نگران دندانهای از دست رفته خود باشید!